Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pampushky – vetebullar toppade med örtsalsa

Recept på klassiska ukrainska vetebröd, pampushky. Toppa bullarna med salsa medan de är varma.

Pampushky – vetebullar toppade med örtsalsaPampushky – vetebullar toppade med örtsalsaPampushky – vetebullar toppade med örtsalsa
Papmpushky, ukrainska vetebullar. Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 1 dlvatten
  • 12 gjäst
  • 1 tskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 1 dlvetemjöl- + 5-6 dl vetemjöl (300–360 g)
  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 2ägg

Pensling

  • 1ägg

Grön vitlökssalsa

  • 5vitlöksklyftor
  • 1 knippabladpersilja- stor
  • 1 knippadill- liten
  • 1 dlmajsolja
  • 0,5 krmsalt

Topping

  • flingsalt

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och socker och blanda tills jästen lösts upp. Täck med plastfolie och låt stå i ca 15 min till det börjar bubbla på ytan. 

  2. Blanda ner salt och 1 dl mjöl i bunken och arbeta ihop. Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 45 min.

  3. Arbeta in smör och ägg i degen. Tillsätt 5–6 dl mjöl i omgångar och arbeta ihop till en mjuk och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 min.

  4. Ta upp degen på en lättmjölad arbetsbänk. Dela degen i 14–16 bitar. Forma dem till bullar och lägg dem i två formar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i ca 30 min.  Sätt ugnen på 225°.

  5. Salsa: Skala vitlöken. Finhacka vitlök, persilja och dill. Blanda ­vitlök och örter med olja och salt.

  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 10–15 min. Ös de varma pampushky med hälften av salsan. Toppa med flingsalt. Servera resten av salsan vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?