Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på klassiska ukrainska vetebröd, pampushky. Toppa bullarna med salsa medan de är varma.
Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och socker och blanda tills jästen lösts upp. Täck med plastfolie och låt stå i ca 15 min till det börjar bubbla på ytan.
Blanda ner salt och 1 dl mjöl i bunken och arbeta ihop. Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 45 min.
Arbeta in smör och ägg i degen. Tillsätt 5–6 dl mjöl i omgångar och arbeta ihop till en mjuk och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 min.
Ta upp degen på en lättmjölad arbetsbänk. Dela degen i 14–16 bitar. Forma dem till bullar och lägg dem i två formar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Salsa: Skala vitlöken. Finhacka vitlök, persilja och dill. Blanda vitlök och örter med olja och salt.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 10–15 min. Ös de varma pampushky med hälften av salsan. Toppa med flingsalt. Servera resten av salsan vid sidan om.