Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Palsternackskaka med citronfrosting och pistaschkross  

Palsternackskaka med citronfrosting och pistaschkross bakas av höstens skörd. Palsternackan gör kakan extra saftig, en variant på en klassisk morotskaka.

Palsternackskaka med citronfrosting och pistaschkross  
Palsternackskaka med citronfrosting och pistaschkross  
Palsternackskaka med citronfrosting och pistaschkross  
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 275 gpalsternacka
  • 2 dlrapsolja
  • 4ägg
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 3 dlströsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 2 tskbakpulver
  • 1,5 tskkardemumma- stött
  • 0,5 tsksalt

Frosting

  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlflorsocker
  • 300 gfärskost- naturell
  • 2 dlvispgrädde
  • 1citron

Garnering

  • 1 dlpistaschnötter- skalade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och finriv palsternackorna. Blanda dem med olja och ägg. Vispa samman till en porös smet.

  2. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner dem i palsternackssmeten och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna.

  3. Frosting: Vispa smör och florsocker mjukt och klumpfritt. Blanda i färskosten. Vispa grädden i en egen bunke, rör ner i smörkrämen. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smeten. Bred frostingen på kakan.

  4. Garnering: Grovhacka nötterna. Rosta i en torr stekpanna, låt kallna. Strö nötterna på kakan.

Vad tyckte du om receptet?

Få månadens bästa baktips i vårt färska nyhetsbrev – signa upp dig här!