Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Palsternacksgratäng med köttfärstopping

Palsternacksgratäng med köttfärstopping gillas av både stora och små. Byt ut palsternackan mot rotselleri eller morötter som variation.

Palsternacksgratäng med köttfärstoppingPalsternacksgratäng med köttfärstoppingPalsternacksgratäng med köttfärstopping
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 gpalsternacka
  • 400 gpotatis
  • 2,5 dlmatlagningsgrädde
  • 1gul lök
  • 500 gnötfärs
  • 250 gkörsbärstomater
  • 50 ghårdost- lagrad, t ex cheddar
  • sallad- ev
  • 0,5 dljapansk soja
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär palsternacka och potatis i skivor. Koka i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt rotfrukterna rinna av och lägg dem i en ugnssäker form. Häll över grädden och strö över 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.

  2. Skala och finhacka löken. Stek lök och färs i en stekpanna tills de fått fin färg. Häll över 1/2 dl soja och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Låt puttra 2–3 min.

  3. Halvera tomaterna. Riv osten.

  4. Ta formen ur ugnen och häll över färsen. Strö över tomater och ost. Gratinera ytterligare ca 10 min. Servera eventuellt gratängen med sallad.

Vad tyckte du om receptet?