Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Palak paneer

Recept på Palak paneer – en underbart smakrik vegetarisk gryta med indisk färskost.

Palak paneer
Palak paneer
Palak paneer
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Palak paneer

  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 bitingefära- (ca 3 cm)
  • 2tomater
  • 1 tskkoriander- mald
  • 1 tskchilipulver
  • 1 tskgaram masala
  • 3 msksmör
  • 3 dlvatten
  • 1 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 100 gbladspenat- färsk
  • 500 gpaneerost
  • 3 mskrapsolja

Myntaraita

  • 2 krukormynta
  • 1 dlnaturell yoghurt- + 1 dl
  • 4 mskmango chutney
  • 1 krmströsocker
  • 1 krmspiskummin- mald
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskrapsolja

Tillbehör

  • sweet'n'sour potatoes- (se recept) eller basmatiris
  • papadam- indiskt bröd bakat på linsmjöl

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Tärna tomaterna. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddor i smör i en gryta ca 3 min. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare ca 3 min. Tillsätt vattnet och låt koka under lock ca 10 min. Krydda med 1 tsk salt och peppar.

  2. Myntaraita: Mixa 1 1/2 kruka mynta och 1 dl yoghurt med mixerstav. Tillsätt mango chutney, socker, spiskummin, salt och peppar. Rör i 1 dl yoghurt. Finhacka 1/2 kruka mynta och blanda med olja. Ringla oljan över yoghurten.

  3. Vänd ner spenaten i tomatsåsen. Tärna osten och stek den knaprig i olja. Krydda med 1/2 tsk salt. Vänd ner osten i såsen och servera med myntaraita och ris eller sweet'n'sour potatoes

Vad tyckte du om receptet?

Recept på paneer (indisk färskost)

Paneer är en naturell färskost som används mycket i det indiska köket. Den är enkel att laga och passar riktigt bra ihop med kryddig aubergine. Här hittar du receptet.