Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Palaak halloumi

Palaak halloumi är en indisk vegogryta. Istället för den indiska färskosten paneer används halloumi, som först blötläggs i vatten så att den inte ska vara för salt.

Palaak halloumi
Palaak halloumi
Palaak halloumi
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 400 ghalloumiost
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 3tomater
  • 2 mskolivolja- + 1 tsk
  • 1 mskingefära- finriven
  • 1 mskkoriander- mald
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 0,5 tskgurkmeja
  • 0,5 tskchilipulver
  • 1 msktomatpuré
  • 2 tskströsocker
  • 200 gbladspenat
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 tskgaram masala
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 0,5 dlkoriander- hackad

Tillbehör

  • chutney på dadlar
  • chutney med mynta
  • basmatiris
  • turkisk yoghurt

Gör så här

  1. Skär halloumin i kuber, lägg i en skål med kallt vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i bitar.

  2. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja 2–3 min, tills de mjuknat. Tillsätt ingefära, koriander, spiskummin, gurkmeja och chilipulver och fräs ytterligare ca 5 min. Rör i tomater, tomatpuré och socker. Låt puttra under lock ca 5 min.

  3. Hacka spenaten grovt. Rör ner i grytan. Tillsätt grädde och garam masala och låt puttra ytterligare 2–3 min.

  4. Ta upp halloumin ur vattnet. Torka med hushållspapper. Stek halloumin runt om i 1 tsk olja tills den blir gyllenbrun. Lägg ner i grytan. Krydda med salt och peppar. Garnera med koriander.

  5. Servera med basmatiris, yoghurt och chutney; mynta- och korianderchutney chutney på dadlar, tomat och russin.

Vad tyckte du om receptet?