Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paj med rödbetor och getost

En vackert rosa paj som smakar sött av rödbetorna och salt från getosten och som är härligt krämigt. God som den är med en sallad till eller serverad till kallskuret.

Paj med rödbetor och getostPaj med rödbetor och getostPaj med rödbetor och getost
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 0,5 tsksalt
  • 1äggula
  • 0,5 mskvatten

Fyllning

  • 350 grödbetor- färska
  • 1rödlök- stor
  • 0,5 krukatimjan
  • 1 mskolivolja
  • 1 mskbalsamvinäger
  • 150 ggetost

Äggstanning

  • 3ägg
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 1,5 dlmjölk
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Lägg smör, mjöl och salt i en matberedare och mixa till ett smul. Tillsätt äggula och vatten och -arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen i ca 1 tim.

  2. Fyllning: Skär bort blasten från rödbetorna, -spara gärna fina blad. Koka betorna mjuka i vatten. Spola av dem i kallt vatten och dra bort skalet. Skiva och skär därefter rödbetorna i tändsticksstora strimlor. Skala och finstrimla löken. Hacka timjanen. Fräs löken mjuk i olja i en stekpanna. Tillsätt vinäger och timjan och låt koka in.

  3. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, 24–26 cm i diameter. Picka bottnen och låt vila i kylen i ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 12 min.

  5. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar.

  6. Lägg löken i pajskalet. Fördela rödbetorna över och därefter eventuell rödbetsblast. Smula över osten. Häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min tills den har stannat och fått fin färg. Låt svalna före servering. Garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?

TIPS! Blir det paj över är den perfekt i matlådan.