Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paj med rabarberfyllning, maränger och lime

Den här pajen med krämig rabarbercurdfyllning är vackert garnerad med maräng, lime, mynta och blommor.

Paj med rabarberfyllning, maränger och lime
Paj med rabarberfyllning, maränger och lime
Paj med rabarberfyllning, maränger och lime
Rabarberpaj fylld med krämig rabarbercurd. Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 150 gsmör
  • 1 mskströsocker
  • 1ägg- stort

Fyllning

  • 500 grabarber
  • 2 dlströsocker
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 dlvatten
  • 3äggulor
  • 2 msksmör

Maräng

  • 2äggvitor
  • 1,5 dlströsocker
  • 4 mskvit sirap

Garnering

  • 2lime
  • myntablad
  • ätbara blommor- t ex rosor, ekologiskt odlade

Gör så här

  1. Mixa ihop mjöl, smör och socker i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm, i diameter, så att den kommer ut lite över kanten. Ställ in formen i kylen i ca 30 min.  Sätt ugnen på 200°. 

  2. Nagga pajbottnen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 15-20 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Ansa och finhacka rabarbern. Lägg rabarber och socker i en panna. Koka under omrörning tills sockret lösts upp. Sänk värmen och sjud i 5-8 min tills rabarbern är mjuk. Blanda i majsstärkelsen utrörd i vattnet och koka upp under omrörning. Ta pannan från värmen. Rör i äggulorna, en i taget. Låt krämen sjuda under omrörning, den får inte koka. Blanda i smöret. Låt curden svalna. Täck med plastfolie och ställ in i kylen för att kallna.

  4. Bred ut krämen i pajskalet. Ställ in pajen i kylen i ca 1 dygn.

  5. Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa ihop. Tillsätt resten av sockret i 2-3 omgångar under vispning. Koka upp sirapen och häll den försiktig i äggvitevispet under vispning.

  6. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet av den ena limen och skär den andra i skivor. Garnera pajen med spritsad maräng, limeskal, limeskivor, strimlade myntablad och blommor.

Vad tyckte du om receptet?