Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paj med prästost, räkor och rom

Paj med prästost, räkor och rom passar både till lunch och till middag. Sjud äggstanningen för bästa resultat. Pajerna får då en krämigare konsistens.

Paj med prästost, räkor och rom
Paj med prästost, räkor och rom
Paj med prästost, räkor och rom
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 krmsalt
  • 3 mskvatten- kallt

Äggstanning

  • 2 dlmjölk
  • 2 dlvispgrädde
  • 4ägg
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 krmkummin- hel
  • 200 gprästost- grovriven, lagrad

Tillbehör

  • 250 gräkor- skalade
  • 100 gsikrom

Gör så här

  1. Skär smöret i små tärningar, mixa med mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut pajdegen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter, eller portionsformar, ca 10 x 15 cm i diameter.

  2. Ställ formarna i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen 8–10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  4. Äggstanning: Värm mjölk och grädde i en kastrull. Knäck i äggen och vispa försiktigt stanningen slät. Låt sjuda på svag värme ca 2 min. Krydda med salt, peppar och kummin.

  5. Strö ut osten i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min. Låt den svalna.

  6. Garnera pajen med räkor och sikrom och servera den ljummen.

Vad tyckte du om receptet?