Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paj med ost & whisky


Varför inte bjuda på en härlig ostpaj i stället för den traditionella julosten?

Paj med ost & whisky

Paj med ost & whisky

Paj med ost & whisky

EVA HILDÉN SMITH

Pajdeg:

  • 10pepparkakor
  • 3 dlvetemjöl
  • 150 gsmör- kylskåpskallt, tärnat
  • 1 stortägg- kylskåpskallt
  • 1 mskvatten- iskallt
  • 1pajform

Fyllning:

  • 100 gädelost
  • 3 dlgratängost- riven,150 g
  • 3 dlcheddarost- riven, 150 g

Äggsmet

  • 4ägg
  • 4 dlvispgrädde
  • 1 mskwhisky- (kan uteslutas)
  • 1 krmsalt
  • 1 tskpaprikapulver- malen

Gör så här

  1. Finfördela pepparkakorna i en matberedare monterad med kniv.

  2. Tillsätt mjöl och smör. Kör ihop till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet under maskinens gång och kör snabbt till en smidig deg.

  3. Tryck ut degen i pajformen så att den går upp lite på kanten. Nagga med en gaffel.

  4. Ställ i frysen cirka 30 minuter eller över natten.

  5. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna cirka 15 minuter.

  6. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Dela ädelosten i små bitar och blanda den med de rivna ostarna. Lägg blandningen i skalet.

  7. Vispa ihop ingredienserna till ­äggsmeten och fördela den över osten.

  8. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills äggsmeten har stelnat och fått fin färg, cirka 40 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök