Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paj med Ockelbo-ost och sikrom

En jättegod variant på västerbottenspaj. Pajdegen kan förberedas någon dag i förväg och förvaras i kylen. Den färdiga ostpajen ska helst ätas samma dag.

Paj med Ockelbo-ost och sikrom
Paj med Ockelbo-ost och sikrom
Paj med Ockelbo-ost och sikrom
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 dlgrahamsmjöl
  • 2 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 250 gguldost ockelbo- riven, lagrad eller lagrad prästost
  • 1,5 dlmjölk
  • 1,5 dlcrème fraiche
  • 3ägg
  • 100 gsikrom
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 100 gsikrom

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop degen snabbt i en matberedare. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  2. Fäst en remsa aluminiumfolie runt degkanten. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Lägg osten i pajskalet. Vispa ihop mjölk, creme fraiche och ägg. Tillsätt sikrom. Krydda med salt och peppar.

  4. Häll äggstanningen över osten och grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min tills fyllningen har stannat och fått fin färg.

  5. Servera med sikrom.

Vad tyckte du om receptet?