Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paj med lingoncurd och italiensk maräng

Recept på paj fylld med lingoncurd. En riktigt härlig paj med julröd lingonfyllning och toppad med fluffig maräng.

Elisabeth Johansson
Paj med lingoncurd och italiensk maräng
Paj med lingoncurd och italiensk maräng
Paj med lingoncurd och italiensk maräng
Lingoncurdpaj med maräng Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 dlflorsocker
  • 1äggula

Lingoncurd

  • 2gelatinblad
  • 500 glingon
  • 3 dlströsocker
  • 5äggulor
  • 200 gsmör- rumsvarmt

Italiensk maräng

  • 2,5 dlströsocker
  • 0,75 dlvatten
  • 4äggvitor

Garnering

  • 25 glingon

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Arbeta ihop smör, mjöl och florsocker. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ca 1 tim.

  2. Kavla ut pajdegen och tryck ut den i en pajform, 20–22 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och sätt in formen i frysen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10–15 min. Låt kallna.

  4. Lingoncurd: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5–10 min. Passera lingonen genom en sil, mät till 350 g puré. Blanda lingonpuré och socker i en kastrull och sjud tills sockret har smält.

  5. Vispa äggulorna lätt och häll den varma lingonpurén över äggvispet. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm, under kraftig vispning, till 84° tills första bubblan syns.

  6. Ta upp och smält gelatinbladen i curden under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och rör i smöret. Låt curden kallna.

  7. Bred ut curden i pajskalet och ställ in i kylen i ca 1 tim.

  8. Italiensk maräng: Koka socker och vatten till 121°. Börja vispa äggvitorna i maskin eller med elvisp när socker-lagen är 110°. Häll sockerlagen över äggvitorna i tunn stråle och vispa -kraftigt under tiden. Fortsätt vispa -marängen tills den har svalnat.

  9. Häll marängen i en spritspåse med en sk St honoretyll. Spritsa på marängen på lingoncurden. Bränn med gasbrännare och garnera pajen med lingon.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: