Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paj med lax och citron

Laxpaj är alltid ett säkert kort på buffén. Denna variant är gjord på färsk lax, som passar fint att smaksätta rikligt med rivet citronskal.

Paj med lax och citron
Paj med lax och citron
Paj med lax och citron
Ann-Charlotte Fägerlind

Pajskal

  • 100 gsmör
  • 1 dlkesella
  • 2,53 dlvetemjöl
  • 1 dlgrahamsmjöl
  • 1 tsksalt

Fyllning

  • 1 stpurjolök
  • 150 gspenat- färsk
  • 300 glax- färsk
  • citronskal- rivet från 1 citron
  • 4 stägg
  • 2,5 dlmjölk
  • 1 dlgrädde
  • 1 dldill- finhackad
  • 0,5 dlost- riven
  • salt- peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Pajskal: Dela smöret i kuber och blanda med mjöl och salt. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Pajdeg med kesella blir elastisk och ganska svår att kavla ut. Tryck i stället ut degen i en pajform, cirka 20 cm i diameter. Nagga den och låt formen stå minst 30 minuter i kylen.

  3. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.

  4. Fyllning: Strimla purjolöken fint och fräs den mjuk på svag värme i en kastrull. Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk. Häll bort överflödig vätska.

  5. Skär laxen i små bitar. Blanda ägg, mjölk och grädde till en stanning. Salta och peppra efter smak.

  6. Fördela purjolök, spenat och lax i pajskalet. Strö över dill och rivet citronskal. Häll över stanningen och strö över den rivna osten. Grädda i 30–40 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök