Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på ostpaj med fänkål. Fänkål passar väldigt bra ihop med skaldjur, därför serverar vi den i en matig paj. Välj en lagrad grevéost så får pajen mer smak.
Hacka ihop mjöl, smör och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen i ca 20 min. Sätt ugnen på 225°.
Fyllning: Ansa och finstrimla fänkålen. Ansa och strimla purjolöken. Fräs fänkål och purjolök i smör i en stekpanna i ca 5 min. Låt svalna.
Grovriv osten. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Fördela fänkålsfräset i pajskalet. Strö över hälften av osten. Häll över äggstanningen och strö över resterande ost. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Låt pajen svalna och servera den ljummen. Garnera med gräslöksstrån.