Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paj med grevéost och fänkål

Recept på ostpaj med fänkål. Fänkål passar väldigt bra ihop med skaldjur, därför serverar vi den i en matig paj. Välj en lagrad grevéost så får pajen mer smak.

Paj med grevéost och fänkålPaj med grevéost och fänkålPaj med grevéost och fänkål
Ostpaj med fänkål passar perfekt till skaldjur Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 dlrågsikt- (220 g)
  • 150 gsmör
  • 2 krmsalt
  • 23 mskvatten

Fyllning

  • 1fänkålsstånd- (300 g)
  • 1purjolök
  • 2 msksmör
  • 150 ggrevé- vällagrad
  • 4ägg
  • 3 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • gräslöksstrån- ev med blommor

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, smör och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen i ca 20 min. Sätt ugnen på 225°. 

  2. Fyllning: Ansa och finstrimla fänkålen. Ansa och strimla purjolöken. Fräs fänkål och purjolök i smör i en stekpanna i ca 5 min. Låt svalna.

  3. Grovriv osten. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar.

  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  5. Fördela fänkålsfräset i pajskalet. Strö över hälften av osten. Häll över äggstanningen och strö över resterande ost. Grädda ­pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Låt pajen svalna och servera den ljummen. Garnera med gräs­löksstrån.

Vad tyckte du om receptet?