Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paj med färskpotatis och ansjovis

Pajens goda smaker påminner om Janssons frestelese. Den kan göras dagen före den ska ätas, men kan inte frysas.

Paj med färskpotatis och ansjovis
Paj med färskpotatis och ansjovis
Paj med färskpotatis och ansjovis
Paj med färskpotatis och ansjovis Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 2 krmsalt
  • 1 msksmör
  • 500 gfärskpotatis
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 3ägg
  • 125 ganjovisfiléer
  • 3 dlmjölk
  • 2 dlost- riven, lagrad, t ex präst
  • 2purjolökar

Gör så här

  1. Gör pajdegen enligt grundreceptet.

  2. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Halvera potatisen eller skär den i skivor om den är stor. Ansa och strimla purjolöken. Ta undan det gröna till garnering. Fräs purjolöken i smöret i en stekpanna tills den mjuknat. Låt ansjovisen rinna av.

  3. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Fördela potatis, purjolök och ansjovis i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över osten.

  4. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Strö den sparade purjolöken över den färdiga pajen. Den är god både varm och kall.

Vad tyckte du om receptet?