Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paella mixta - spansk kycklingrätt med ris, saffran och skaldjur

Recept på allt i ett-rätt, paella mixta. Spansk maträtt med ris, saffran, paprika, kyckling och skaldjur.

Paella mixta - spansk kycklingrätt med ris, saffran och skaldjurPaella mixta - spansk kycklingrätt med ris, saffran och skaldjurPaella mixta - spansk kycklingrätt med ris, saffran och skaldjur
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 3 dlpaellaris- eller liknande
  • 600 gkycklinglårfilé
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 krmchiliflakes
  • 2 mskolivolja- + 2 msk + 1 msk
  • 1 gsaffran- (2 kuvert)
  • 1 dltorrt vitt vin
  • 6 dlvatten
  • 1 tsksalt- + 1 tsk
  • 2 krmnymald vitpeppar
  • 1röd paprika
  • 200 gbläckfiskringar- frysta och tinade
  • 1 kgmusslor- färska
  • 300 gräkor med skal

Garnering

  • 2 cmpurjolök- tunt skivad
  • persilja

Tillbehör

  • citronklyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och chiliflakes i 2 msk olja, i en paellapanna av plåt. Tillsätt saffran, ris, vin, vatten, 1 tsk salt och peppar.

  2. Skär kycklinglårfiléerna i bitar. Bryn dem runt om i 2 msk olja i en het panna. Lägg kycklingen på riset. Rör om. Täck med lock eller aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Dela, kärna ur och skär paprikorna i tärningar. Fräs paprika och bläckfiskringar snabbt i 1 msk olja i en stekpanna och blanda ner i riset. Täck med aluminiumfolie eller ett lock och låt paellan vila medan musslorna tillagas. Höj ugnsvärmen till 250° grill.

  4. Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Släng bort de som är trasiga och de som är öppna och inte sluts när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en ugnssäker form. Grilla musslorna mitt i ugnen ca 5 min. Släng bort musslor som inte öppnats.

  5. Skala räkorna och musslorna, men spara några hela musslor till garnering. Blanda ner skalade musslor och garnera paellan med räkor, musslor med skal, tunt skivad purjolök och persilja. Servera med citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?