Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paella i ugn med vitlöksmajonnäs

Recept på lättlagad paella i ugn. Att laga paella enligt traditionell metod är ett rätt så tidskrävande projekt. Här är receptet enkelt men lika gott och lagas klart i ugnen. Det gör rätten till en utmärkt bjudrätt, bara att ställa fram.

Paella i ugn med vitlöksmajonnäsPaella i ugn med vitlöksmajonnäsPaella i ugn med vitlöksmajonnäs
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 dlbasmatiris
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 2chorizokorvar
  • 2paprikor- gärna en gul, en röd och en orange
  • 250 ggrönsaker- t ex zucchini, fänkål, broccoli, vitkål
  • 3 mskolivolja
  • 2 msktomatpuré
  • 2 mskkonc grönsaksfond- eller kycklingfond
  • 1 tskpaprikapulver- rökt
  • 1 pktsaffran- (0,5 g)
  • 4 dlvatten
  • 400 gkycklinglårfilé
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 1 msksmör
  • 500 gräkor med skal
  • 100 gharicots verts
  • 0,5 dlpersilja- hackad

Vitlöksmajonnäs

  • 2vitlöksklyftor
  • 2 krmsalt
  • 2 tskvitvinsvinäger
  • 1ägg- litet
  • 1 mskcitron- pressad
  • 2,5 dlsolrosolja
  • 1 mskvatten- ev

Tillbehör

  • bröd- ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka lök och vitlök. Skär chorizon i bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Ansa och skär grönsakerna i bitar.

  2. Stek lök, chorizo och grönsaker i omgångar i olja i en stekpanna. Lägg allt undan för undan i en smord ugnssäker form.

  3. Tillsätt ris, tomatpuré, fond, paprikapulver och saffran. Blanda om och häll på vattnet. Täck med ett lock eller aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  4. Skär kycklingen i mindre bitar. Krydda med salt och peppar och bryn den i smör. Ta formen ur ugnen och blanda om. Lägg på kycklingen och tillaga ytterligare 15-20 min, tills kycklingen är genomstekt.

  5. Skala räkorna. Förväll haricots verts i lättsaltat vatten ca 2 min.

  6. Vitlöksmajonnäs: Skala vitlöksklyftorna. Riv dem fin på rivjärn och mosa samman med salt. Låt stå ca 10 min och häll sedan på vinäger.  Lägg ägg, citronsaft och vitlök med vinäger i en mixerbägare. Fyll på med olja. Sätt mixerstaven i botten på bägaren och mixa ca 5 sekunder. Dra därefter mixerstaven sakta uppåt tills en tjock majonnäs bildats. Blir den för tjock kan man tillsätta vatten.

  7. Kontrollera att riset är färdigkokt, tillsätt annars 1 dl extra kokande vatten och se till att locket eller folien sluter tätt.

  8. Ta formen ur ugnen och lägg på räkor och haricots verts. Strö över persilja. Servera med vitlöksmajonnäs och gärna med bröd.

Vad tyckte du om receptet?