Pad thai (betyder ”stekt thailändskt” eller ”thailändsk stir fry”) är thailändsk comfort food när den är som bäst. Rätten görs av nudlar, en smakrik sås, grönsaker, knapriga jordnötter och ägg. Till det kan man lägga olika sorters protein som räkor, kyckling eller tofu. Nudlar är skrymmande så en rejäl stek- eller wokpanna med lock behövs.
Guide till ingredienserna i pad thai
RISNUDLAR
Finns i olika bredd och tjocklekar. Välj de som är något tunnare, 3–4 mm breda. Väljer man riktigt tunna nudlar kan blötläggningstiden kortas.
KINESISK GRÄSLÖK eller VITLÖKSGRÄSLÖK
Finns färsk i vissa asiatiska butiker. Den ger mild vitlökssmak. Ett annat alternativ är ramslök som ger en liknande smak. Är den svår att hitta kan den uteslutas.
BÖNGRODDAR
Ska absolut vara färska och inte konserverade. Deras uppgift är att ge rätten god krispighet.
JORDNÖTTER
Gärna osaltade. Är det svårt att få tag på kan de ersättas med salta nötter som man sköljer av.
PALMSOCKER
Används mycket i Asien men är inte alltid lätt att få tag på. Ljust muscovadosocker har en mild sötma som passar fint i pad thai.
TAMARINDPASTA
Görs av syrliga frukten tamarind. Finns i välsorterade butiker på asiatiska hyllan. På burken kan det stå tamarind concentrate. Indisk tamarindpasta är ofta mycket salt och ska inte användas i det här receptet, kommer den från Thailand är den frisk och syrlig och passar däremot bra. Man kan också köpa tamarind som ”pulp”, där kärnor och fruktmassa pressats i ett block, och göra egen pasta.
FISKSÅS
Det som ger rätten sälta och massor av umami. Fisksås är koncentrerad och doftar inte särskilt angenämt men är en bra smaksättare i rätten som helhet. Fisksås görs av fermenterad fisk.
SVINNSMART
Pad thai är en svinnsmart rätt där man kan använda rester av kött, kyckling och grönsaker som kål, pak choi eller morötter.
Läs också: