Recept på oyakodon. Oyakodon betyder förälder och barn och syftar på att det ingår både kyckling och ägg i rätten. Superenkel donburivariant som passar fint till vardagsmiddag.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
250 gsushiris
450 gkycklinglårfilé
1gul lök
2,5 dldashibuljong- se recept, eller kycklingbuljong
0,5 dlsoja- japansk
3 mskmirin (söt matlagningssake)
1 tskströsocker
4ägg
4salladslökar
Tillbehör
srirachasås- eller annan stark chilisås
Gör så här
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Putsa och skär kycklingen i mindre bitar. Skala och skiva löken.
Rör ihop buljong, soja, mirin och socker. Häll blandningen i en stekpanna och låt koka upp. Lägg ner lök och kyckling och sjud ca 8 min.
Vispa äggen lätt, de ska inte vara helt blandade. Häll äggen över kycklingen och fortsätt sjuda tills äggen stelnat.
Ansa och strimla salladslöken. Fördela riset i skålar och skeda över kyckling och ägg. Strö över salladslök och servera med srirachasås.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 20 röster)
Recept av Ylva Porsklev
Dashibuljong:
• Koka upp 1 liter vatten och 1 bit kombu (torkat sjögräs) ca 15 cm. Ta kastrullen åtisdan och ta upp kombun. Tillsätt 11/2 dl bonitoflingor (torkad fisk) och låt stå tills de sjunkit till botten. Sila buljongen.