Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Oyakodon

Recept på oyakodon. Oyakodon betyder förälder och barn och syftar på att det ingår både kyckling och ägg i rätten. Superenkel donburivariant som passar fint till vardagsmiddag.

Oyakodon
Oyakodon
Oyakodon
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 250 gsushiris
  • 450 gkycklinglårfilé
  • 1gul lök
  • 2,5 dldashibuljong- se recept, eller kycklingbuljong
  • 0,5 dlsoja- japansk
  • 3 mskmirin (söt matlagningssake)
  • 1 tskströsocker
  • 4ägg
  • 4salladslökar

Tillbehör

  • srirachasås- eller annan stark chilisås

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

  2. Putsa och skär kycklingen i mindre bitar. Skala och skiva löken.

  3. Rör ihop buljong, soja, mirin och socker. Häll blandningen i en stekpanna och låt koka upp. Lägg ner lök och kyckling och sjud ca 8 min.

  4. Vispa äggen lätt, de ska inte vara helt blandade. Häll äggen över kycklingen och fortsätt sjuda tills äggen stelnat.

  5. Ansa och strimla salladslöken. Fördela riset i skålar och skeda över kyckling och ägg. Strö över salladslök och servera med srirachasås. 

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ylva Porsklev

Dashibuljong: 

Koka upp 1 liter vatten och 1 bit kombu (torkat sjögräs) ca 15 cm. Ta kastrullen åtisdan och ta upp kombun. Tillsätt 11/2 dl bonitoflingor (torkad fisk) och låt stå tills de sjunkit till botten. Sila buljongen.