Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Oxsvansragu i bourgogne­vin och mörk choklad med schweizisk spätzle

90 min + 4 timmar i ugn

Manjarichoklad blandas ner i grytan. Den är tillverkad av de förnäma criollobönorna som ger en underbar syra. Grytan blir bara godare om den får stå en dag.

Oxsvansragu i bourgogne­vin och mörk choklad med schweizisk spätzleOxsvansragu i bourgogne­vin och mörk choklad med schweizisk spätzleOxsvansragu i bourgogne­vin och mörk choklad med schweizisk spätzle

Ingredienser

  • 2 kgoxsvans- i bitar
  • 2 msksmör
  • 2 mskolivolja
  • 250 gfläsk- rimmat i bit
  • 150 glökar- skalade gula
  • 6vitlöksklyftor- skalade, krossade
  • 4 msktomatpuré
  • 600 gmorötter- skalade, skivade
  • 4lagerblad
  • 10vitpepparkorn- krossade
  • 1 kvisttimjan
  • 5bourgognevin- flaskor à 75 cl La Vignée Pinot Noir (5421)
  • 0,5 dlkalvfond- koncentrerad
  • 5 dlvatten
  • 300 gchampinjoner
  • 12schalottenlökar- små, skalade
  • 250 grotselleri
  • 3 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald
  • 60 gchoklad- valrhona mörk, Valrhona Grand Cru Manjari 64 %

Garnering

  • 1 dlpersilja- hackad

Tillbehör

  • 1spätzle- se recept
  • 1spenatsallad- med valnötter

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg köttet i kallt rinnande vatten 30 min.

  2. Sätt ugnen på 175°. Torka köttet med hushållspapper. Skär bort överflödigt fett.

  3. Hetta upp smör och olja i en stor gryta som tål ugnsvärme. Bryn köttbitarna i omgångar tills de är gyllenbruna på alla sidor. Lägg inte för många i grytan på en gång, då kokas köttet i stället för bryns och grytan får inte den smak som den ska ha. Lyft upp köttbitarna från grytan.

  4. Lägg ner det rimmade fläsket med den feta sidan ner i grytan. Tillsätt lök och vitlök. Fräs med tomatpurén utan att löken får för mycket färg.

  5. Lägg morötter i grytan tillsammans med lagerblad, peppar, timjan och köttbitarna. Häll över vin, kalvfond och vatten. Koka upp, skumma ev och lägg på ett lock.

  6. Sätt in grytan på nedersta falsen i ugnen i 2 1/2–3 timmar.

  7. Ansa svampen och bryn den med schalottenlökarna i 2 msk olja. Krydda med salt och peppar och lägg ner i grytan. Skala rotsellerin och skär den i klyftor Förväll dem 1 minut i lättsaltat vatten. Låt rinna av och lägg ner i grytan.

  8. Låt grytan stå ytterligare 1 timme i ugnen, med lock.

  9. Lyft försiktigt upp köttet och grönsakerna ur grytan. Låt svalna lite och rensa köttet från benen, låt fläsket vara helt. Sila buljongen och häll den i en bunke. Täck med folie ställ i kylen över natten.

  10. Dag 2: Skeda bort fettet på buljongen. Häll den i en vid kastrull och koka ihop till simmig konsistens tills 3 dl återstår.

  11. Skär fläsket i tunna skivor och stek det knaprigt i 1 msk olja. Låt rinna av på hushållspapper.

  12. Servering: Skär chokladen i bitar. Hetta upp såsen. Tillsätt chokladen och låt den smälta under omrörning. Smaka av med salt och vitpeppar.

  13. Lägg tillbaka köttbitarna och grönsakerna i grytan, häll över såsen och värm upp. Strö över det knaperstekta fläsket och strö över persilja. Servera med spätzle, spenatsallad och nybakat bröd.

Vad tyckte du om receptet?