Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Oxkinder ”kalops” med citronpicklade gulbetor och pepparrotsfärskost

Oslagbart långkok där oxkinderna blir möra och goda när de får koka på svag värme. De söt­syrliga gulbetorna är en fräsch variant av de klassiska inkokta rödbetorna som tillbehör.

Oxkinder ”kalops” med citronpicklade gulbetor och pepparrotsfärskost
Oxkinder ”kalops” med citronpicklade gulbetor och pepparrotsfärskost
Oxkinder ”kalops” med citronpicklade gulbetor och pepparrotsfärskost
Recept på oxkind kalops Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 1 kgoxkind
  • 2morötter
  • 2lökar- gula
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 4 dlvatten
  • 1 mskkalvfond- konc
  • 10kryddpepparkorn
  • 3lagerblad

Gulbetor

  • 4gulbetor
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 tskströsocker
  • 0,5 tsksalt

Färskost

  • 150 gfärskost- naturell
  • 2 mskcrème fraiche
  • 3 mskpepparrot- riven
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Kalops: Putsa oxkinderna rena från senor och fett. Skala och skär morötter och lök i 2 x 2 cm stora bitar.

  2. Bryn köttet i 1 msk smör och krydda med salt och peppar. Lägg över det i en gryta. Stek mo­rötter och lök i 1 msk smör. Lägg rotfrukterna i grytan. Häll över vattnet och tillsätt fond, kryddpepparkorn och lagerblad. Låt koka på svag värme under lock ca 2 1/2 timme.

  3. Gulbetor: Koka gulbetorna i saltat vatten tills de är mjuka men ändå har spänst kvar. Skala och skär betorna i klyftor.

  4. Blanda citronsaften med socker och salt och häll det över betorna.

  5. Fäskost: Vispa ihop färskost, crème fraiche och pepparrot.  Krydda med salt och peppar.

  6. Servera köttet med gulbetor och färskost.

Vad tyckte du om receptet?