Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Tournedos är den utskurna mittbiten på oxfilén. Styckdelen kallas ibland även för "filéns hjärta" och vad passar bättre att avsluta året – eller välkomna in det nya – med en värmande, klassisk köttbit serverad med potatiskaka och rödvinssås.
Sätt ugnen på 225˚C. Skala och koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skär den kokta potatisen i skivor.
Stek potatis, lök och vitlök i hälften av oljan i en stor stekpanna tills de blivit lätt gyllenbrun. Krydda med salt och peppar. Varva potatis och spenat i en smord form.
Vispa samman ägg och grädde. Smaksätt med salt och peppar. Häll äggsmeten över potatisen i formen.
Baka kakan mitt i ugnen tills äggsmeten börjar stelna, ca 15 minuter. Skär kakan i bitar i önskad storlek eller servera direkt ur formen. Garnera med färska örter.
Sätt ugnen på 160˚C. Skär köttet i 200 g stubbar. Salta och peppra köttet på båda sidor.
Hetta upp en stekpanna och stek oxfilébitarna hastigt i smör. Detta moment är endast till för att få en fin färg på ytan.
Lägg på ugnsplåt stick en stektermometer i en av köttbitarna (det är viktigt att termometerns spets sitter mitt i biten.)
Stek köttet klart i ugn. Köttet är färdigt när innertemperaturen visar 58˚C (medium).
Bryn löken i lite smör på medelstark värme. Tillsätt sidfläsket och färsk timjan. Fortsätt fräsa i ett par minuter.
Häll i vinet och koka ner till ca 2 dl återstår. Häll i fond, vatten och vinäger. Låt koka till ca 4 dl återstår.
Sila av och red till önskad konsistens med lite majsstärkelse utrört i vatten. Vispa ner smöret i såsen innan servering. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar.