Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Oxfilé med tryffelsmör och rödvinssky är festlig fredagsmat. Rödvinsskyn är smaksatt med schalottenlöksfond. Har du svårt att hitta den går den att ersätta med grönsaksfond.
Sätt ugnen på 225°. Rör ihop 75 g smör med parmesanost och svampcrème. Lägg det på plastfolie eller på ett smörgåspapper och forma till en rulle. Lägg rullen i kylen.
Skrubba eller skala potatisen och skär den i skivor. Ansa och skiva brysselkålen. Skala och skiva vitlöken. Blanda alltsammans med olja, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg på en plåt och ugnsrosta ca 20 min.
Stek oxfilébitarna i 2 msk smör ca 5 min på varje sida. Kontrollera med en termometer, innertemperaturen ska vara 54–60°, beroende på hur rött man vill ha köttet. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ta upp och låt köttet vila medan skyn vispas ihop.
Häll vin, vatten och fond i pannan. Koka upp och vispa ner 1 msk smör.
Lägg upp oxfilén på tallrikar med en skiva tryffelsmör ovanpå. Häll på sky eller servera den till. Servera med potatis och brysselkål och garnera med persilja.