Allt om Mat / Recept / Oxfilé med tryffelbearnaise och varm tomatsallad
Oxfilé med tryffelbearnaise och varm tomatsallad
2 personer
25 minuter
(Betyg: 3,6 · 69 röster)
Snabblyx! Helstekt oxfilé med lättlagad tomatsallad och tryffelspetsad bearnaise - supersnabbt och lättlagat men ändå med det lilla extra. Klart på 25 minuter!
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
300 goxfilé- i bit
1 msksmör
0,75 tsksalt
1 krmsvartpeppar- nymald
Sallad
300 gkörsbärstomater- gärna i olika färger
1rödlök
2 mskolivolja
0,5 msksherryvinäger
0,5 tskströsocker
0,5 tsksalt
Sås
1 dlbearnaisesås- färdig
1 tsktryffelolja
2 mskpersilja- finhackad
Garnering
6crostini
Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet i smör i en het panna tills det fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga till 56° innertemperatur, beräkna ca 10 min. Låt det vila ca 5 min.
Tomatsallad: Halvera tomaterna. Skala och skär löken i klyftor. Stek tomater och lök i olja i en stekpanna under omrörning ca 4 min. Stänk över vinägern och krydda med socker och salt.
Tryffelbearnaise: Smaksätt bearnaisesåsen med tryffelolja och blanda i persiljan.
Skär köttet i skivor och servera med den varma salladen och sås. Krossa crostinin och strö den över.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,6 · 69 röster)
Recept av Ulla Karlström och Cecilia Lundin
Att dricka till oxfilén
Till den här rätten passar ett generöst rött vin med bra friskhet, som bryter fint mot tryffelbearnaisen.
• Fox Creek Red Baron -Shiraz 2015, Australien, 110 kr. Generöst rödvin i rik stil med toner av saftiga björnbär, kryddor och lakrits.
• Jacob’s Creek UnVined Shiraz 2016, Australien, 59 kr. Rött alkoholfritt vin med mjuk, fruktig smak med drag av skogsbär och örter. Lätt sötma i eftersmaken.