Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Oxfilé med tryffelbearnaise och varm tomatsallad

Snabblyx! Helstekt oxfilé med lättlagad tomatsallad och tryffelspetsad bearnaise - supersnabbt och lättlagat men ändå med det lilla extra. Klart på 25 minuter!

Oxfilé med tryffelbearnaise och varm tomatsallad
Oxfilé med tryffelbearnaise och varm tomatsallad
Oxfilé med tryffelbearnaise och varm tomatsallad
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 300 goxfilé- i bit
  • 1 msksmör
  • 0,75 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Sallad

  • 300 gkörsbärstomater- gärna i olika färger
  • 1rödlök
  • 2 mskolivolja
  • 0,5 msksherryvinäger
  • 0,5 tskströsocker
  • 0,5 tsksalt

Sås

  • 1 dlbearnaisesås- färdig
  • 1 tsktryffelolja
  • 2 mskpersilja- finhackad

Garnering

  • 6crostini

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet i smör i en het panna tills det fått fin färg. Krydda med salt och peppar.

  2. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga till 56° innertemperatur, beräkna ca 10 min. Låt det vila ca 5 min.

  3. Tomatsallad: Halvera tomaterna. Skala och skär löken i klyftor. Stek tomater och lök i olja i en stekpanna under omrörning ca 4 min. Stänk över vinägern och krydda med socker och salt.

  4. Tryffelbearnaise: Smaksätt bearnaisesåsen med tryffelolja och blanda i persiljan.

  5. Skär köttet i skivor och servera med den varma salladen och sås. Krossa crostinin och strö den över.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ulla Karlström och Cecilia Lundin

Att dricka till oxfilén

Till den här rätten passar ett generöst rött vin med bra friskhet, som bryter fint mot tryffelbearnaisen.

• Fox Creek Red Baron -Shiraz 2015, Australien, 110 kr. Generöst rödvin i rik stil med toner av saftiga björnbär, kryddor och lakrits.

• Jacob’s Creek UnVined Shiraz 2016, Australien, 59 kr. Rött alkoholfritt vin med mjuk, fruktig smak med drag av skogsbär och örter. Lätt sötma i eftersmaken.