Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Oxfilé med svampkräm, sötsyrliga tomater och friterade småpotatisar

Oxfilé med svampkräm, sötsyrliga tomater och friterade småpotatisar passar bra när det är något festligt som ska firas. Rumstemperera köttet ca 30 min innan det steks, så får du fin stekyta och saftigare kött.

Oxfilé med svampkräm, sötsyrliga tomater och friterade småpotatisarOxfilé med svampkräm, sötsyrliga tomater och friterade småpotatisarOxfilé med svampkräm, sötsyrliga tomater och friterade småpotatisar
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 8 skivoroxfilé- à 75 g
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Svampkräm

  • 150 gskogschampinjoner
  • 1bananschalottenlök
  • 1 msksmör
  • 1 tsksoja- kinesisk
  • 2 krmsalt
  • 100 gfärskost- naturell

Tomater

  • 300 gkörsbärstomater- gärna i olika färger
  • 2 msksmör
  • 1,5 mskrårössocker
  • 1,5 dlrött vin
  • 2 mskkalvfond- konc
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Potatis

  • 600 gsmåpotatisar
  • 1 lrapsolja
  • 1 tsksalt

Garnering

  • mâchesallad

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och svalna.

  2. Svampkräm: Ansa och hacka svampen. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i smör tills all vätska kokat in. Tillsätt sojan och krydda med salt. Rör ner färskosten och låt svalna.

  3. Tomater: Stek tomaterna i smör i en stekpanna tills de börjar spricka. Strö över sockret och rör tills det lösts upp. Häll över vin och fond. Låt puttra ca 3 min. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.

  4. Potatis: Krossa potatisen lätt med en gaffel. Hetta upp oljan till 180°. Fritera potatisen tills den är gyllenbrun och knaprig. Krydda med salt.

  5. Stek köttet i smör i en het stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar.

  6. Fördela tomaterna på tallrikar. Lägg på köttet och toppa med svampkrämen. Garnera med mâchesallad och servera med potatisen.

Vad tyckte du om receptet?