Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på oxfilé med sötpotatiscrème, saltbakad potatis och bönor. Se filmen med steg för steg här nedan! Rätten liknar oxfilé provencale med smak av vitlök. Innertemperaturen på köttet ska vara mellan 55-60 grader.
Saltbakad potatis: Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen och picka med en potatissticka. Täck bottnen på en ugnssäker form med bakplåtspapper och grovt salt. Lägg i potatisarna.
Ugnsbaka mitt i ugnen ca 40 min. Känn med en sticka att potatisen är mjuk. Blanda med olja, gräslök och tagetesblomblad.
Sötpotatiscrème: Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet men spara lite att späda med.
Bryn smöret lätt i en stekpanna. Mixa sötpotatisen till en slät kräm, tillsätt eventuellt någon matsked av kokvattnet.
Häll i smör, vinäger, äggula och salt. Mixa till puré. Vänd ner dragonen.
Oxfilé: Forma köttbitarna till en jämn, rund form och bind upp med steksnöre. Krydda runt om med salt och peppar. Lägg några kvistar rosmarin och vitlök delad på hälften i en stekpanna. Bryn oxfilébitarna på hög värme runt om i olja. Sänk värmen och stek tills innertemperaturen är 55–60 °.
Bönor: Ansa och koka bönorna i lättsaltat vatten ca 4 min. Låt rinna av. Stek dem i smör och strö över mandeln.
Ta bort steksnöret från köttet och servera med sötpotatiskräm, bönor och potatis.