Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Oxfilé med öl och pepparrot


Den här lyxiga oxfilén grillas hel och "moppas" hela tiden den ligger på grillen med ett mustigt öl smaksatt med färsk pepparrot.

Oxfilé med öl och pepparrot

Oxfilé med öl och pepparrot

Oxfilé med öl och pepparrot

Annika Broman

Ingredienser

  • 800 goxfilé- i bit
  • 2 mskpepparrot- färskriven
  • 2 mskolivolja
  • 1,25 dlöl- gärna belgiska Chimay blå (1651)
  • salt
  • svartpeppar- nymalen
  • 2fänkål- delade i halvor
  • 16cocktailtomater- på kvist
  • 0,51 dlmajonnäs- gärna hemgjord
  • 1 dlcrème fraiche
  • pepparrot- färskriven,mängd efter tycke och smak
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Klappa köttet torrt med hushållspapper och lägg det på en tallrik. Rör ihop 2 msk olivolja med 1 tsk riven pepparrot. Gnid in köttet runtom med oljan. Täck med folie och låt stå svalt i 2 timmar.

  2. Dela fänkålen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Spola i kallt vatten och lägg åt sidan. Rör ihop pepparrotskrämen och låt den dra.

  3. Blanda resten av pepparroten med ölen i en skål. Krydda ordentligt med salt och peppar.

  4. Ta ut köttet så det hinner bli rumsvarmt.

  5. Pensla det heta grillgallret med lite olja och lägg på köttet. Pensla med pepparrotsölen, lägg på grillen. När köttet fått fin grillyta, vänd och pensla andra sidan. Upprepa flera varv.

  6. Köttet är klart efter cirka 10 minuter eller vid 58 grader. Då ska all pepparrotssöl ha gått åt.

  7. Låt köttet vila under folie i 10 minuter innan det skivas upp.

  8. Pensla grönsakerna och grilla dem hastigt.

  9. Servera den skivade filén med tillbehör.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök