Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Oxbringa med black spicy rub

BBQ som i Texas! Smaksätt oxbringan genom att gnida in en het kryddblandning med chilipulver, svart lavasalt och torkad vitlök. Att få köttet saftigt och mört tar sin tid, men resultatet blir så gott att det är väl värt att vänta på.

Oxbringa med black spicy rub
Oxbringa med black spicy rub
Oxbringa med black spicy rub
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Black spicy rub

  • 2 msklavasalt- svart
  • 1 mskflingsalt
  • 1 mskvitlök- hackad, torkad
  • 0,5 tskchilipulver- till exempel anchochilipulver
  • 2 krmcajennepeppar

Grillad oxbringa

  • 34 kgnötbringa- (Brisket)
  • 1 satsblack spicy rub
  • 1 satsgrillolja- - se länk ovan

Bakade potatishalvor

  • 2 storabakpotatisar- till exempel Idahopotatis
  • 2 msksmör

Chilismör

  • 125 gsmör- mjukt
  • 2 tskchiliflakes
  • 2 tskchilisås- Heinz
  • 2 tsktimjan- hackad, färsk
  • 56 dropparworcestershiresås
  • salt
  • svartpeppar- malen

Grillad sallad

  • 2gemsallad- hjärtsallad
  • 1 msksötstark senap
  • 1 mskdijonsenap- grov
  • 0,75 dlgräddfil

Karamelliserad lök

  • 1gul lök
  • 1 msksmör
  • 1 tskhonung
  • salt

Tillbehör

  • bbq-sås- - se länk ovan
  • jalapeño- picklad - se länk ovan

Gör så här

  1. Black spicy rub: Blanda ihop alla ingredienserna till rubben.

  2. Grillad oxbringa: Skär bort eventuell fettkappa tills det är cirka ½–1 centimeter kvar av den. Skär bort senor så gott det går. Gnid in rubben i köttet och låt det ligga i rums- temperatur cirka en timme.

  3. Lägg på rökspån på grillen när värmen är cirka 120 grader. Lägg spånen vid sidan om glöden. Om man har en gasolgrill kan de läggas i en folieform på grillen.

  4. Lägg på köttet på indirekt värme med fettkappan uppåt och den tjockaste biten mot det varmaste stället i grillen. Sätt på locket. Det tar cirka 6–6 ½ timme att grilla en bit på 3–4 kilo. Håll koll på värmen i grillen under tiden. Vira sedan in köttet i aluminiumfolie och låt det gå i ytterligare cirka 4 timmar på grillen.

  5. Pensla köttet med grilloljan och lägg på direkt värme och grilla runtom i några minuter.

  6. Bakade potatishalvor: Dela potatisarna på längden. Lägg foliepapper runt varje halva och lägg på gallret i grillen. Grilla i cirka 30 minuter på medelvärme. Ta bort folie och grilla i ytterligare cirka 20 minuter.

  7. Eller baka potatisen i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg potatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in potatisen mitt i ugnen i cirka 40–50 minuter eller tills den är mjuk rakt igenom. Ta ut potatisen ur ugnen.

  8. Chilismör: Vispa upp smöret med alla ingredienserna.

  9. Grillad sallad: Skär salladen i fyra klyftor och grilla klyftorna hastigt på båda sidor. Blanda ihop senap, dijonsenap och gräddfil och ringla över salladen.

  10. Karamelliserad lök: Skala och skiva löken och stek på medelvärme i smöret. Tillsätt honung och salta.

  11. Servering: Servera köttet med bakad potatis, chilismör, grillad sallad, BBQ-sås, picklad jalapeñon och karamelliserad lök.

Vad tyckte du om receptet?

Se även:

 

Recept från Mitt kök