Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Oststänger

Recept på knapriga oststänger som passar perfekt till champagne eller annat bubbel. Kan förberedas och förpackas lufttätt, frysas och värmas i ugnen vid servering.

Oststänger Oststänger Oststänger
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 150 gvästerbottensost
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 100 gsmör
  • 0,25 tsksalt
  • 12 mskvatten- kallt

Pensling

  • 1ägg

Gör så här

  1. Riv osten. Lägg 2/3 av osten, mjöl, smör, skuret i bitar, och salt i en matberedare och mixa snabbt ihop. Droppa ner vattnet och blanda tills degen börjar formas till en boll. Låt degen vila inslagen i plastfolie i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen till en 10 cm bred och ca 1/2 cm tjock remsa. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över den sparade osten.

  3. Skär eller sporra ut degen i cm-tjocka remsor. Snurra dem lätt. Lägg stängerna på plåtar med bakplåtspapper.

  4. Grädda mitt i ugnen 10–12 min till stängerna fått fin färg. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?