Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ostrisotto med svamp

Recept på ostrisotto med svamp. En karaktärsfylld lagrad ost betyder allt i den här rätten. Risotto serveras ofta som mellanrätt eller som tillbehör till kött och fisk. Men den fungerar utmärkt som huvudrätt tillsammans med lantbröd och en krispig grönsallad.

Ostrisotto med svamp
Ostrisotto med svamp
Ostrisotto med svamp
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 200 gblandsvamp- karljohan eller kantareller
  • 2schalottenlök
  • 1 msksmör
  • 4 dlarborioris
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 1 lhönsbuljong- tärning + vatten
  • 200 gprästost- vällagrad eller svecia
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 1 knippatimjan- färsk

Gör så här

  1. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och nästan all svamp (spara lite till garnering) i smör i en gryta tills löken blir glansig och all vätska kokat in. Tillsätt riset och fräs det glansigt. Häll ner vinet och ca 3/10 av buljongen.

  2. Låt risotton koka på medelstark värme så att buljongen kokar in långsamt. Tillsätt mer buljong efter hand tills allt kokat in. Rör då och då, speciellt mot slutet av kokningen. Beräkna koktiden till ca 20 min för att riset ska få den rätta al dente-konsistensen.

  3. Ta grytan från värmen och rör ner osten. Krydda med peppar, strö över kantareller och garnera med färsk timjan.

Vad tyckte du om receptet?