Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ostpaj med sparris

Recept på ostpaj med sparris, spenat och fetaost. Om du vill förbereda kan pajskalet göras flera veckor i förväg och frysas in. Grädda med fyllning samma dag den ska serveras.

Ostpaj med sparris
Ostpaj med sparris
Ostpaj med sparris
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 dldinkelmjöl fullkorn
  • 2 mskvatten

Fyllning

  • 250 gsparris- grön
  • 0,5purjolök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 msksmör
  • 200 gspenat- färsk
  • 200 gfetaost
  • 3ägg
  • 2 dlcrème fraiche
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Hacka ihop smör och mjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Klä degen i formen med aluminiumfolie och tryck fast ordentligt runtom. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 10 min.

  3. Fyllning: Bryt av den nedre delen på sparrisen och koka den i lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt rinna av.

  4. Ansa och finhacka purjolöken. Skala och riv vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i smör ca 2 min. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg spenatfräset i pajskalet och smula över fetaosten.

  5. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och lägg i sparrisen. Tryck till sparrisen så att den kommer ner i äggstanningen.

  6. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen ca 30 min tills den är gyllene och har ”stannat".

Vad tyckte du om receptet?