Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ostpaj med nässlor och kirskål

I pajen ska det vara späda skott av nässlor och kirskål eftersom de har mild och god smak. Det går bra att laga den med enbart nässlor eller kirskål också. Pajdegen med pumpafrö blir extra knaprig och god.

Ostpaj med nässlor och kirskål
Ostpaj med nässlor och kirskål
Ostpaj med nässlor och kirskål
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 dlpumpafrön
  • 0,5 tsksalt
  • 1 mskvatten

Fyllning

  • 100 gnässlor- och kirskål (1 liter)
  • 3salladslökar
  • 1 dlcrème fraiche
  • 1 dlmjölk
  • 4ägg
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 150 gost- t ex chèvre-, feta-, cheddar-, präst-, eller västerbottensost

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Mixa samman smör, mjöl, pumpafrön och salt till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en rund form, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen i ca 20 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Fyllning: Ansa och skölj nässlor och kirskål. Förväll dem i kokande, lättsaltat vatten i ca 10 sek. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Krama ut all vätska ur nässlor och kirskål. Ansa och skiva salladslöken.

  3. Vispa samman crème fraiche, mjölk, ägg, salt och peppar. Riv eller smula sönder osten. Fördela hälften av osten i botten av pajskalet. Lägg på nässlor, kirskål och salladslök. Strö på resterande ost och häll över äggblandningen.

  4. Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen i ca 35 min. Låt pajen vila i ca 10 min innan den serveras.

Vad tyckte du om receptet?