Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ostkaka - enkelt recept

Ostkaka är en riktigt klassisk kaka och makalöst god! En riktigt bra ostkaka ska både ha en härligt gyllenbrun yta och vara krämig inuti. I det här receptet är ostkakan gjord på keso, vilket gör den mindre mäktig än en traditionell ostkaka.

Ostkaka - enkelt recept
Ostkaka - enkelt recept
Ostkaka - enkelt recept
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 3ägg
  • 0,75 dlsocker
  • 0,5 dlmandel- mald
  • 1 dlmandelspån
  • 2 mskvetemjöl
  • 1bittermandel- riven
  • 500 gkeso
  • 2 dlgrädde

Glöggkryddad sylt

  • 400 gbjörnbär
  • 2 dlvinglögg
  • 2 dlsyltsocker med pektin

Gör så här

  1. Börja med sylten: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Låt koka i cirka 5 minuter utan lock.

  2. Häll i ren burk och låt svalna. Sylten blir rinnig, passar därför bra som efterrättssylt. Vill man göra den tjockare kan man öka sockermängden.

  3. Ostkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 8 små ugnsfasta formar.

  4. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner mald mandel, mandelspån, bittermandel och vetemjöl.

  5. Blanda ner keso och grädde. Rör till en jämn smet.

  6. Häll cirka 1 dl smet i varje form. Keson sjunker lätt till bunkens botten, rör därför i smeten mellan varje form.

  7. Grädda formarna i cirka 30–40 minuter. Servera ostkakan ljummen med vispgrädde och sylt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök