Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ostgratinerad zucchini med rouille

Går man på marknaderna tidigt på morgnarna i Frankrike kan man hitta hemodlade, ekologiska grönsaker till bra priser. Servera som förrätt, tilltugg eller med grillat kött och kyckling.

Rouille är en god och krämig sås som passar bra till soppor, fisk och skaldjur. Om man vill kan man mosa i en kokt potatis när man börjar hälla i oljan.

Ostgratinerad zucchini med rouille
Ostgratinerad zucchini med rouille
Ostgratinerad zucchini med rouille
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 8 småzucchini- eller 4 vanliga, stora
  • 150 gost- lagrad, till exempel gruyère
  • 1 mskrepad timjan
  • flingsalt
  • svartpeppar- malen
  • evcajennepeppar- lite

Rouillesås

  • 2 tskdijonsenap
  • 2 tskvinäger
  • 0,5 gsaffran- (1 påse)
  • 2äggulor
  • 3 dlrapsolja
  • 1 dlolivolja
  • 3vitlöksklyftor- finhackade
  • 2 mskchili sauce- Heinz
  • 1 msktomatpuré
  • salt
  • cajennepeppar
  • paprikapulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Dela zucchinin på längden. Om du har stora kan du dela dem först på mitten och sedan på längden. Lägg zucchinin på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt.

  3. Strö över osten och sätt in i ugnen i cirka 15 minuter, tills osten smält och fått fin färg.

  4. Strö över timjan, flingsalt, svartpeppar och eventuellt kajennpeppar.

  5. Rouillesås: Vispa ihop senap, vinäger, saffran och äggulor i en skål. Droppa i oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden. Smaksätt med hackad vitlök, chili sauce, tomatpuré, salt, kajennpeppar och paprikapulver.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök