Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ostar med blåbärsmarmelad och fikonrulle

Antal: ca 3 dl blåbär ca 30 skivor fikonrullemarmelad.

Ostar med blåbärsmarmelad och fikonrulleOstar med blåbärsmarmelad och fikonrulleOstar med blåbärsmarmelad och fikonrulle
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 dlblåbär
  • 1 mskvatten
  • 1lagerblad
  • 3 dlsyltsocker

Till ca 30 skivor fikonrulle

  • 300 gfikon- torkade
  • 2 mskkonjak
  • 40 gpistaschnötter
  • 40 gvalnötter
  • 40 gsötmandel
  • 75 gdadlar- urkärnade
  • 50 gmörk choklad- mörk (70 %)
  • 1 krmkanel- mald
  • 1 krmnejlika- mald

Tillbehör

  • dessertostar

Gör så här

  1. Marmelad: Koka blåbär och vatten med lagerblad ca 5 min, mosa bären mot kanten av kastrullen.

  2. Tillsätt syltsocker, koka upp och sjud 2 min. Häll upp i en väl rengjord glasburk. Låt marmeladen kallna.

  3. Fikonrulle: Klipp bort den hårda kvisten på fikonen. Strimla fikonen och lägg dem i en skål. Häll över konjaken och låt fikonen stå och dra 30 min.

  4. Mixa fikonen med mixerstav. Hacka nötter, dadlar och choklad grovt.

  5. Arbeta in nötter, dadlar och choklad i fikonmassan. Forma massan till en rulle, ca 4 cm i diameter. Linda in den i smörgås- eller bakplåtspapper. Lägg rullen svalt ca 1 dygn.

  6. Skär rullen i tunna skivor och servera till ost med blåbärsmarmelad. Garnera gärna med blåbärsris.

Vad tyckte du om receptet?