Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ost- och skinkpaj

Ost- och skinkpaj i en mer rustik variant med god smak av grahamsmjöl, parmesan och färsk lök.

Ost- och skinkpaj
Ost- och skinkpaj
Ost- och skinkpaj
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 2,5 dlgrahamsmjöl
  • 0,5 tsksalt
  • 3 mskvatten- iskallt

Fyllning

  • 150 ggruyère
  • 50 gparmesan
  • 3salladslökar- eller små färska lökar
  • 150 grökt skinka- i tunna skivor
  • 1 dlcrème fraiche
  • 2 dlmjölk
  • 4ägg
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Lägg det tillsammans med båda mjölsorterna och salt i en matberedare. Mixa till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa hastigt ihop degen. Låt vila i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Ta ca 1/6 av degen och forma till en lång och smal rulle. Kavla eller tryck ut resterande deg i en pajform, ca 26 cm i diameter. Lägg rullen runt övre kanten och nyp eller tryck fast med en kniv. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Skär gruyèreosten i små tärningar. Riv parmesanen. Halvera löken och fräs i 1 msk smör ca 2 min. Fördela ost, lök och skinka i det förgräddade pajskalet.

  4. Vispa ihop crème fraiche, mjölk, ägg, salt och peppar. Häll i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt den kallna.

Vad tyckte du om receptet?