Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på smakrik ost- och skinkpaj med prästost och pancetta. Klassiska smaker som får fräscht sällskap av kålrabbi.
Mixa ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, ca 10 x 40 cm. Tryck ut degen runt formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen i frysen i ca 20 min för att förhindra att degen glider ner vid gräddning. Sätt ugnen på 200°.
Pensla pajskalet med uppvispat ägg. Förgrädda det mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.
Fyllning: Skala kålrabbin och skär bort hårda ytor. Skär kålrabbin i tärningar. Stek dem i olja tills de mjuknar. Krydda med 1 krm salt. Skär pancettan i strimlor. Riv osten. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Vispa ihop ägg, mjölk, fänkålsfrön och 1 krm salt. Tillsätt osten.
Lägg kålrabbin i pajskalet och strö över pancettan. Häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min, tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stannat.
Sallad: Skär tomaterna i fjärdedelar. Skala och skiva löken tunt. Blanda tomater, lök och sallad. Häll över olja och vinäger och krydda med salt.