Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ost- och skinkpaj med prästost och pancetta

Recept på smakrik ost- och skinkpaj med prästost och pancetta. Klassiska smaker som får fräscht sällskap av kålrabbi.

Ost- och skinkpaj med prästost och pancetta
Ost- och skinkpaj med prästost och pancetta
Ost- och skinkpaj med prästost och pancetta
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 2 dlfullkornsvetemjöl
  • 1,5 dlgrahamsmjöl
  • 1 krmsalt
  • 2 mskvatten- kallt

Pensling

  • 1ägg

Fyllning

  • 0,5kålrabbi- (à 300 g)
  • 1 mskolivolja
  • 1 krmsalt- + 1 krm
  • 100 gpancetta
  • 125 gprästost
  • 2 tskfänkålsfrön
  • 3ägg
  • 3 dlmjölk

Sallad

  • 200 gkörsbärstomater
  • 2schalottenlökar
  • 65 gsallad
  • 1 mskolivolja
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 0,5 krmsalt

Gör så här

  1. Mixa ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, ca 10 x 40 cm. Tryck ut degen runt formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen i frysen i ca 20 min för att förhindra att degen glider ner vid gräddning. Sätt ugnen på 200°.

  3. Pensla pajskalet med uppvispat ägg. Förgrädda det mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.

  4. Fyllning: Skala kålrabbin och skär bort hårda ytor. Skär kålrabbin i tärningar. Stek dem i olja tills de mjuknar. Krydda med 1 krm salt. Skär pancettan i strimlor. Riv osten. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Vispa ihop ägg, mjölk, fänkålsfrön och 1 krm salt. Tillsätt osten.

  5. Lägg kålrabbin i pajskalet och strö över pancettan. Häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min, tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stannat.

  6. Sallad: Skär tomaterna i fjärdedelar. Skala och skiva löken tunt. Blanda tomater, lök och sallad. Häll över olja och vinäger och krydda med salt.

Vad tyckte du om receptet?