Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Osso buco – recept på läcker italiensk klassiker

Osso buco är en klassisk italiensk rätt. Vanligtvis används persilja i gremolatan men här har vi gjort den på basilika.

Osso buco – recept på läcker italiensk klassikerOsso buco – recept på läcker italiensk klassikerOsso buco – recept på läcker italiensk klassiker
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 4 skivorkalvlägg- med ben (à 300 g)
  • 100 grotselleri
  • 1morot
  • 1gul lök
  • 4vitlöksklyftor
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 1,5 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 2 mskolivolja- + 2 msk
  • 0,5 dltomatpuré
  • 4 dlvitt vin- torrt
  • 1 burkkörsbärstomater- (400 g)
  • 2 dlvatten
  • 2 mskkalvfond- konc
  • 1 tsktimjan
  • 1 tskrosmarin

Gremolata

  • 1 krukabasilika
  • 1citron
  • 1vitlöksklyfta

Tillbehör

  • ris- eller bröd

Gör så här

  1. Skala och hacka selleri, morot och lök. Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskola osso buco

  2. Blanda mjölet med salt och peppar. Vänd köttskivorna i blandningen. Bryn köttet i 2 msk olja i en stekpanna tills det har fått fin färg. Lägg över köttet i en gryta.

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskola osso buco

  3. Fräs rotfrukter, vitlök och chili i 2 msk olja i stekpannan ca 2 min. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med under omrörning ca 2 min. Häll på vinet och låt det koka ihop tills hälften återstår. Lägg fräset i grytan och tillsätt tomater, vatten, fond, timjan och rosmarin. Låt koka upp och sjud sedan under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört.

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskola osso buco

  4. Hacka basilikan. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skala och finhacka vitlöken. Blanda basilika, citronskal och vitlök.

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskola osso buco

  5. Servera osso bucon överströsslad med gremolata tillsammans med ris eller bröd.

Vad tyckte du om receptet?