Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammstek med ugnsrostad potatis och färska örter

Örtstekt lammstek med spenathummus passar både till påsk och till andra helger när man vill ha något gott. Ugnsrosta potatisen i en form bredvid lammsteken i ugnen ca 20 min. Höj ugnsvärmen när lammet vilar till 250° och tillaga potatisen ytterligare ca 10 min så får den fin färg.

Lammstek med ugnsrostad potatis och färska örterLammstek med ugnsrostad potatis och färska örterLammstek med ugnsrostad potatis och färska örter
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1,5 kglammstek- med ben
  • 5vitlöksklyftor
  • 2 msksmör
  • 2rosmarinkvistar
  • 2 kvistartimjan
  • 2 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Spenathummus

  • 40 gspenat- färsk
  • 1 burkkikärter- (400 g)
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 msktahini (sesampasta)
  • 3 mskolivolja
  • 1 krmsalt

Haricots verts

  • 400 gharicots verts
  • 3vitlöksklyftor
  • 2 msksmör
  • 2 krmsalt

Tillbehör

  • potatis- ugnsrostad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva vitlöken. Skär små skåror i köttet och stick i vitlöksskivorna.

  2. Bryn steken runt om i smör tillsammans med örtkvistarna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 1 timme. Ta ut och låt steken vila ca 10 min innan den skärs i skivor.

  3. Hummus: Spola av kikärterna med kallt vatten. Skala vitlöken. Mixa kikärter, vitlök och tahini. Tillsätt olja och spenat och mixa slätt. Krydda med salt.

  4. Haricots verts: Ansa bönorna. Skala och skiva vitlöken. Stek bönor och vitlök i smör under omrörning 3–5 min. Krydda med salt.

  5. Servera lammsteken med potatis, spenathummus och bönor.

Vad tyckte du om receptet?