Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Örterna torkas först för att de ska få bäst arom och kunna mixas riktigt fint. Blombladen gör saltet vackert men ger inte mycket smak, förutom lavendel.
Repa bladen från stjälkarna och dra loss blommornas kronblad. Eller bind örterna i små knippen och häng upp för torkning. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Används gräslök torkas den enklast genom att skäras fint och läggas luftigt för torkning. Bred ut vitlök, örter och blomblad och låt torka på ett luftigt och torrt ställe 1–2 dygn.
Lägg blomblad, örterna och vitlök – när de är helt torra – tillsammans med hälften av saltet i en liten mixer, matberedare eller en krydd- eller kaffekvarn. Mixa tills örterna är mycket finfördelade, som ett ljusgrönt pulver, då får man ut mest smak av örterna.
Tillsätt resterande salt och eventuellt torkade blomblad. Mixa hastigt i maskinen några gånger så att örtsaltet har kvar lite struktur av både salt och blomblad.
Häll örtsaltet i burkar med tättslutande lock så att inte saltet blir fuktigt för då kan det lätt klumpa ihop sig. Saltet håller länge, minst ett år. Det håller bäst om det förvaras mörkt och torrt. Märk burkarna med vilket salt det är och vad det passar till.
Förslag på smaksättning av örtsalt:
Till kyckling, kött och köttfärssås: vitlök, rosmarin, salvia, libbsticka eller selleriblast.
Till fisk: gräslök, dill, citronskal, några fänkålsfrön.
Till ägg, grönsaker, vinägrett: oregano, timjan, salvia, mejram, selleriblast eller libbsticka.
Tips!
• Gör vinägrett så här: Blanda saltet med vinäger så att saltkristallerna löses upp och örterna släpper ifrån sig -smaken. Tillsätt därefter olja.
• Undvik olja vid torr rubb och marinering av kött, fisk och grönsaker. Saltet och smakerna ska gå in i råvaran, olja bildar en barriär och förhindrar det.
• Örtsaltet kan blandas i smält smör och eller användas i kryddsmör.
• Prova någon ny spännande kombination. Rosmarinsalt kan vara gott på kola eller i kolasås.