Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Örtrullebröd

Örtrullebröd är gott att doppa i pepprig olivolja med lite flingsalt.

Örtrullebröd
Örtrullebröd
Örtrullebröd
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 0,5 dlolivolja
  • 1 msksalt
  • 13 dlvetemjöl special- –14 dl ­(780-840 g)
  • 1 knippabladpersilja
  • 1 krukaoregano
  • 1 krukamynta

Pensling

  • ägg

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt ca 40 min.

  2. Hacka örterna. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Strö över örterna. Rulla ihop till en rulle och lägg den  på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med den andra halvan deg. Låt rullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Snitta rullarna och pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min. Låt rullarna svalna på galler. Servera dem ljumma i skivor.

    Foto: Ulrika Pousette

    Grekisk-buffé

Vad tyckte du om receptet?