Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Örtmarinerade lammracks med ajvardipp och medelhavspaj


Perfekt festmåltid där alla lär imponeras av smakerna!

Örtmarinerade lammracks med ajvardipp och medelhavspaj

Örtmarinerade lammracks med ajvardipp och medelhavspaj

Örtmarinerade lammracks med ajvardipp och medelhavspaj

Annika Broman

Ingredienser

  • 16 smålammkotletter- (skurna från ett helt lammrack)
  • salt
  • citronpeppar
  • 0,5citron- rivet skal + hackad persilja

Marinad:

  • 1 dlolivolja
  • 2 mskörter- hackade färska (till exempel ­basilika, rosmarin, timjan)

Ajvardipp:

  • ajvar relish- (färdigköpt paprikaröra)
  • yoghurt- grekisk naturell

Medelhavspaj med rostade grönsaker

  • 1 förppajdeg- kyld
  • 2röda paprikor- halverade
  • 1fänkål- i 4 centimeter bitar
  • 4tomater- i kvartar
  • 1squash- i 1 centimeter tjocka skivor
  • 5 mskolivolja
  • 2vitlöksklyftor- pressade
  • tabasco- några droppar
  • 4ägg- vispade
  • 2 dlgrädde
  • salt
  • svartpeppar- nymalen

Gör så här

  1. Marinad: Mixa oljan med de färska örterna och häll den i dubbla plastpåsar som rymmer köttet. Lägg ner köttet, knyt ihop och skaka så marinaden kommer åt köttet runtom. Låt marinera i cirka 2 timmar.

  2. Dipp: Rör ut ajvar med yoghurt till önskad smak och styrka. Ställ kallt och låt smakerna mogna fram till servering.

  3. Ta upp köttet och torka av det. Grilla lammkotletterna cirka 2 minuter per sida. Krydda med salt och citronpeppar och strö över rivet citronskal mixat med persilja. Servera med ajvardipp och kalla grönsakspajer.

  4. 4 Medelhavspaj med rostade grönsaker: Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. Pressa vitlöken i olivoljan och droppa över grönsakerna. Strö över salt, peppar och en skvätt tabasco. Blanda väl och sätt in i ugn, 250 grader, cirka 20 minuter tills grönsakerna mjuknat och skrumpnat något. Ta ut. Dra skalen av paprikan och skär paprikaköttet i mindre bitar.

  5. Tryck ut pajdegen i fyra portionsformar eller en stor.

  6. 6 Vispa ihop ägg och grädde. Krydda med salt och peppar och eventuellt lite pressad vitlök.

  7. Sänk värmen till 225 grader. Fördela grönsakerna i pajskalen. Häll över äggsmet så det knappt täcker grönsakerna. Grädda pajerna i cirka 20-30 minuter tills äggstanningen stelnat.

  8. Servera ljummen eller kall med ajvarkräm som tillbehör eller egen rätt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök