Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Örtknäcke

Recept på örtknäcke. Kavla in sesam- och vallmofrön i degen så fastnar de lättare. 

Servera gärna med krukost med dillfrön.

ÖrtknäckeÖrtknäckeÖrtknäcke

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlvatten
  • 1 mskkummin- hel
  • 1 tskströsocker
  • 1 tskörtsalt
  • 1 dlkrutrök- eller annan, riven
  • 3 dlrågmjöl- (165 g) grovt
  • 3,5 dlvetemjöl special- (210 g)
  • 2 msktimjan- hackad färsk
  • 1 mskrosmarin- hackad färsk

Garnering

  • 3 msksesamfrön
  • 3 mskvallmofrön
  • 4 mskolivolja
  • 1 mskflingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda i kummin, socker, salt, ost, rågmjöl, vetemjöl och de hackade örterna och arbeta till en smidig deg.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del tunt, ca 50 x 10 cm. Picka tätt med gaffel. Strö över sesam- och vallmofrön och kavla in dem. Pensla på olja och strö över flingsalt.

  4. Sporra eller skär degen i bitar, ca 3 cm breda, och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?