Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inlagda örtiga bönor i olja

Lägg säsongens grönsaker och bönor på burk och spara till mörka höstkvällar! Oljan i lagen kan bli grumlig när burken har stått kallt ett tag, men den klarnar efter en stund i rumstemperatur.

Inlagda örtiga bönor i olja
Inlagda örtiga bönor i olja
Inlagda örtiga bönor i olja

Ingredienser

  • 500 gbönor- blandade, t ex vaxbönor, skärbönor, sugarsnaps, bondbönor
  • 1gul lök- liten
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 3vitlöksklyftor
  • 0,5 krukaörter- färska, t ex salvia, oregano, timjan eller rosmarin

Vinägerlag

  • 2,5 dläppelcidervinäger
  • 2,5 dlvatten
  • 1,5 tsksalt
  • 5 dlolivolja- eller rapsolja

Gör så här

  1. Skär bönorna i 5 cm långa bitar. Skala och skär löken i tunna klyftor.

  2. Koka upp vinäger, vatten och salt. Lägg i bönor och lök och låt koka ca 3 min. Dra kastrullen från värmen och låt stå ca 2 min. Häll av lagen och spara den.

  3. Kärna ur och strimla chilin. Skala och halvera vitlöken.

  4. Varva bönor och lök med chili, vitlök och örterna i en stor, väl rengjord glasburk. Häll på vinägerlagen blandad med oliv- eller rapsolja och sätt på ett lock. Förvara bönorna i kylen.

Vad tyckte du om receptet?