Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Örtig rotfruktsgratäng med krispig grönsallad

Recept på rotfruktsgratäng - en mättande och smakrik allt-i-ett-rätt där sältan från osten möter pumpans sötma. Testa att byta ut rotfrukterna mot andra favoriter för variation.

Örtig rotfruktsgratäng med krispig grönsalladÖrtig rotfruktsgratäng med krispig grönsalladÖrtig rotfruktsgratäng med krispig grönsallad
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 400 gbutternutpumpa
  • 400 grotselleri
  • 100 gsvartkål
  • 1,5 dlgröna linser
  • 2 mskolivolja- kallpressad
  • 1 förptomater- krossade (500 g)
  • 4 dlvatten
  • 1 tskoregano
  • 0,5 tsktimjan
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 200 gfetaost

Tillbehör

  • 1fänkålsstånd
  • 200 gblandsallad
  • 50 galfalfagroddar
  • 1 mskolivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär pumpa och rotselleri i små tärningar, ca 2 x 2 cm. Skär bort den tjockaste delen av stammen från svartkålen och grovstrimla bladen. Skölj linserna.

  2. Lägg rotfrukter, kål och linser i en ugnssäker form. Häll över olja. Blanda ihop krossade tomater, vatten, örter, salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna och blanda runt så att allt täcks av vätskan.

  3. Tillaga mitt i ugnen 45 min. Ta ut formen, smula över fetaosten och ställ tillbaka formen i ugnen. Gratinera ytterligare ca 15 min, tills rotfrukter och linser mjuknat och osten fått en fin gyllene färg. Låt gratängen svalna något före servering.

  4. Sallad: Ansa och hyvla fänkålen tunt på mandolin eller skär tunt med en vass kniv. Blanda ihop salladsblad, fänkål och groddar. Ringla över olja.

  5. Servera gratängen tillsammans med salladen.

Vad tyckte du om receptet?