Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på rotfruktsgratäng - en mättande och smakrik allt-i-ett-rätt där sältan från osten möter pumpans sötma. Testa att byta ut rotfrukterna mot andra favoriter för variation.
Sätt ugnen på 225°. Skala och skär pumpa och rotselleri i små tärningar, ca 2 x 2 cm. Skär bort den tjockaste delen av stammen från svartkålen och grovstrimla bladen. Skölj linserna.
Lägg rotfrukter, kål och linser i en ugnssäker form. Häll över olja. Blanda ihop krossade tomater, vatten, örter, salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna och blanda runt så att allt täcks av vätskan.
Tillaga mitt i ugnen 45 min. Ta ut formen, smula över fetaosten och ställ tillbaka formen i ugnen. Gratinera ytterligare ca 15 min, tills rotfrukter och linser mjuknat och osten fått en fin gyllene färg. Låt gratängen svalna något före servering.
Sallad: Ansa och hyvla fänkålen tunt på mandolin eller skär tunt med en vass kniv. Blanda ihop salladsblad, fänkål och groddar. Ringla över olja.
Servera gratängen tillsammans med salladen.