Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vegetarisk julskinka - recept på gratinerad kålrot

Recept på vegetarisk ”julskinka”, här lagad på kålrot. Gratinerad kålrot är riktigt 70-talsretro. Här har rätten fått en modern twist med ett täcke av panko och färska örter.

Vegetarisk julskinka - recept på gratinerad kålrot
Vegetarisk julskinka - recept på gratinerad kålrot
Vegetarisk julskinka - recept på gratinerad kålrot
Örtgratinerad kålrot - vegetarisk julskinka Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2kålrötter- (à ca 750 g)
  • 2 lvatten
  • 2 msksalt
  • 1rosmarinkvist
  • 0,75 dlmajonnäs- vegansk (valfritt)
  • 0,75 dlpanko
  • 2 mskgräslök- finstrimlad
  • 1 mskrosmarin- finhackad

Gör så här

  1. Skala kålrötterna, lägg dem i en gryta med vatten, salt och rosmarin. Koka försiktigt under lock ca 1 timme, tills kålrötterna är mjuka med ett litet tuggmotstånd i mitten. Ta upp och låt svalna.

  2. Sätt ugnen på 275° och övervärme. Halvera kålrötterna och lägg dem på en plåt eller i en ugnssäker form med snittytan ner. Bred på majonnäsen.

  3. Blanda panko och örter och strö det över kålrötterna. Gratinera mitt i ugnen ca 5 min. Låt svalna innan de skärs i skivor. Serveras ljumna eller kalla.

    Foto: Helén Pe

    Örtgratinerad kålrot

Vad tyckte du om receptet?