Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Örtbakad lammentrecôte med primörsallad

I påsktid passar det utmärkt att byta ut rostbiff med potatissallad mot påsklamm med vårgrön primörsallad. Laga och njut!

Örtbakad lammentrecôte med primörsallad
Örtbakad lammentrecôte med primörsallad
Örtbakad lammentrecôte med primörsallad

Ingredienser

  • 600 glammentrecôte
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 250 gkörsbärstomater- gärna på kvist

Örttäcke

  • 2vitlöksklyftor
  • 0,75 dlbaguette- riven, dagsgammal
  • 0,5 dlpecorinoost- finriven
  • 3 mskolivolja
  • 3 mskpersilja- hackad
  • 3 msktimjan- hackad
  • 2 tskdijonsenap
  • 1 krmnymald svartpeppar

Krämig primörsallad

  • 750 gdelikatesspotatis
  • 2 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt
  • 250 ggrön sparris
  • 4salladslökar
  • 1äpple
  • 1,5 dledamamebönor- tinade
  • 150 gbabyspenat
  • 2 dlpecorinoost- grovriven

Dressing

  • 1 krukabasilika
  • 1vitlöksklyfta
  • 2äggulor
  • 2 tskdijonsenap
  • 1 tskcitron- pressad
  • 1,5 dlrapsolja
  • 2 mskvatten
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Primörsallad: Sätt ugnen på 225°. Skölj potatisen och halvera de som är större. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja och flingsalt. Rosta potatisen mitt i ugnen i ca 25 min. Låt kallna.

  2. Bryt av den nedre grova delen på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. Spola sparrisen i kallt vatten och låt rinna av. Skär sparrisen i bitar.

  3. Dressing: Repa bladen från basilikan. Skala och pressa vitlöken. Mixa basilika, vitlök, äggulor, senap och citron med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock kräm. Blanda i vattnet och krydda med salt och peppar.

  4. Örttäcke: Skala och pressa vitlöksklyftorna. Blanda med övriga ingredienser.

  5. Sänk ugnsvärmen till 200°. Bryn köttet runtom i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet på en plåt med bakplåtspapper. Stick i en köttermometer i köttets tjockaste del. Fördela örttäcket över köttet och tryck till försiktigt. Lägg tomaterna vid sidan om.

  6. Tillaga köttet mitt i ugnen tills termometern visar 57 grader för rosa kött, beräkna cirka 20 minuter. Låt köttet vila i 5–10 minuter under aluminiumfolie innan det skärs i tunna skivor.

  7. Ansa och strimla salladslöken. Kärna ur och skär äpplet i tunna strimlor. Blanda potatisen med dressingen. Vänd ner salladslök, äpple, bönor, spenat och ost.

  8. Servera köttet med tomater och den krämiga primörsalladen.

Vad tyckte du om receptet?