Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Örtbakad lammentrecôte med primörsallad

I påsktid passar det utmärkt att byta ut rostbiff med potatissallad mot påsklamm med vårgrön primörsallad. Laga och njut!

Örtbakad lammentrecôte med primörsalladÖrtbakad lammentrecôte med primörsalladÖrtbakad lammentrecôte med primörsallad

Ingredienser

  • 600 glammentrecôte
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 250 gkörsbärstomater- gärna på kvist

Örttäcke

  • 2vitlöksklyftor
  • 0,75 dlbaguette- riven, dagsgammal
  • 0,5 dlpecorinoost- finriven
  • 3 mskolivolja
  • 3 mskpersilja- hackad
  • 3 msktimjan- hackad
  • 2 tskdijonsenap
  • 1 krmnymald svartpeppar

Krämig primörsallad

  • 750 gdelikatesspotatis
  • 2 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt
  • 250 ggrön sparris
  • 4salladslökar
  • 1äpple
  • 1,5 dledamamebönor- tinade
  • 150 gbabyspenat
  • 2 dlpecorinoost- grovriven

Dressing

  • 1 krukabasilika
  • 1vitlöksklyfta
  • 2äggulor
  • 2 tskdijonsenap
  • 1 tskcitron- pressad
  • 1,5 dlrapsolja
  • 2 mskvatten
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Primörsallad: Sätt ugnen på 225°. Skölj potatisen och halvera de som är större. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja och flingsalt. Rosta potatisen mitt i ugnen i ca 25 min. Låt kallna.

  2. Bryt av den nedre grova delen på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. Spola sparrisen i kallt vatten och låt rinna av. Skär sparrisen i bitar.

  3. Dressing: Repa bladen från basilikan. Skala och pressa vitlöken. Mixa basilika, vitlök, äggulor, senap och citron med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock kräm. Blanda i vattnet och krydda med salt och peppar.

  4. Örttäcke: Skala och pressa vitlöksklyftorna. Blanda med övriga ingredienser.

  5. Sänk ugnsvärmen till 200°. Bryn köttet runtom i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet på en plåt med bakplåtspapper. Stick i en köttermometer i köttets tjockaste del. Fördela örttäcket över köttet och tryck till försiktigt. Lägg tomaterna vid sidan om.

  6. Tillaga köttet mitt i ugnen tills termometern visar 57 grader för rosa kött, beräkna cirka 20 minuter. Låt köttet vila i 5–10 minuter under aluminiumfolie innan det skärs i tunna skivor.

  7. Ansa och strimla salladslöken. Kärna ur och skär äpplet i tunna strimlor. Blanda potatisen med dressingen. Vänd ner salladslök, äpple, bönor, spenat och ost.

  8. Servera köttet med tomater och den krämiga primörsalladen.

Vad tyckte du om receptet?