Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Örtagårdsstek

Denna stek marineras i örter, och serveras med fördel till fräscha färskpotatisar.

ÖrtagårdsstekÖrtagårdsstekÖrtagårdsstek
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1,2 kgrostbiff- eller fransyska, benfritt, cirka
  • salt
  • svartpeppar- nymalen
  • 2 msksmör

Örtlag

  • 1 lvatten
  • 1,5 msksalt
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 tsksvartpepparkorn
  • kryddor- färska, till exempel basilika, timjan, dragon
  • 1 knippapersilja

Garnering

  • färska örter- till exempel rosmarin, timjan, basilika

Till servering

  • 2 dlcrème fraiche
  • rosépeppar- nymald
  • potatissallad
  • jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Gnid in steken med salt och peppar. Bryn köttet runtom i smöret. Lägg köttet i en ugnssäker form eller en liten långpanna. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste och köttigaste delen av steken.

  3. Sätt steken i ugnen på nedersta falsen. När köttermometern visar 60 grader är steken rosa inuti.

  4. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i skalad delad lök, delad vitlöksklyfta, pepparkorn, färska kryddor och persilja.

  5. Koka lagen cirka 3 minuter, ta av värmen och låt kallna.

  6. Lägg köttet i en bunke. Häll över lag och låt köttet svalna. Täck över och låt stå kallt i 3 timmar. Ta upp och förvara övertäckt utan lag.

  7. Smaka av crème fraiche med rosépeppar. Skär köttet i tunna skivor. Servera med potatissallad och jordgubbar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök