Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ört- och senapsgravad strömming

Recept på ört- och senapsgravad strömming. Strömmingen behöver dra 8 timmar i lagen innan den blandas i såsen med färska örter.

Ört- och senapsgravad strömmingÖrt- och senapsgravad strömmingÖrt- och senapsgravad strömming
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 gströmmingfiléer
  • 5 dlvatten
  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 1 msksalt
  • 1 tskströsocker

Sås

  • 1vitlöksklyfta
  • 1 tskströsocker
  • 2 msktimjan- hackad färsk
  • 2 mskdragon- hackad färsk
  • 4 mskmajonnäs
  • 4 mskgräddfil
  • 1 msksenap
  • 1,5 mskcitron- pressad
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • knäckebröd
  • rödlök- finhackad
  • 0,5 dldill- hackad
  • 0,5 gpersilja- hackad

Gör så här

  1. Dra bort skinnet från strömmingen. Blanda vatten, ättika, socker och salt och rör tills socker och salt har löst sig. Häll lagen över strömmingen och låt den stå kallt ca 8 timmar tills filéerna är vita och fasta i köttet.

  2. Sås: Lägg skalad vitlök, socker, timjan och dragon i en mortel och stöt ihop till en kryddpasta. Vispa ihop majonnäs, gräddfil, senap och citronsaft. Tillsätt kryddpasta, dill och persilja. Krydda med salt och peppar.

  3. Häll av lagen från strömmingen och låt den rinna av ordentligt. Blanda strömmingen med såsen. Servera med knäckebröd och finhackad rödlök.

Vad tyckte du om receptet?