Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ört- och vitlöksfyllda buffébröd

Underbara vackra små buffébröd med smak och doft av vitlök och örter. Bullarna går bra att frysa in. Bröden blir vackra om de bakas ut som vanliga bullar och gör sig bra på en festlig buffé.

Ört- och vitlöksfyllda buffébröd
Ört- och vitlöksfyllda buffébröd
Ört- och vitlöksfyllda buffébröd
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 12,5 gjäst
  • 5 dlmjölk
  • 1 mskströsocker
  • 1 tsksalt
  • 13 dlvetemjöl- (780 g) + 4 msk till utbakningen
  • 100 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 45king solo vitlökar
  • 100 gsmör
  • 1,5 dlörter- finhackade
  • 1 krmflingsalt

Pensling

  • 1ägg

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i socker och salt. Låt jäsa i ca 20 min.

  2. Blanda i 9 dl av mjölet i det jästa degspadet och arbeta ihop till en smidig deg. Blanda i smöret i klickar och arbeta ihop tills allt blandas. Tillsätt resten av mjölet i omgångar tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 tim.

  3. Fyllning: Sätt ugnen på 175°. Lägg vitlöken i en liten ugnssäker form med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min tills den har mjuknat. Skala vitlöken och mosa den fint. Låt kallna. Blanda vitlök, smör, örter och salt.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Kavla ut den ena degbiten till en fyrkant, 35 × 45 cm. Bred på hälften av fyllningen. Gör ett treslag från den korta sidan. Kavla ut lätt och skär degen i 8–9 långa remsor. Rulla ihop remsorna till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med resten av deg och fyllning.

  5. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 40 min. Höj ugnsvärmen till 200°.

  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10–15 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?